Raggarkulturen finns på olika ställen i världen och ser kanske lite olika ut beroende på var man befinner sig, men raggare i den bemärkelsen som förknippas med blankpolerade amerikanare, 50-talsmusik på stereon och brylkräm i håret kan nog få epitetet svenskt. Oavsett så finns några 1200px-60's_car,_unknown_model_and_a_raggare_at_Power_Big_Meet_2005gemensamma nämnare som håller ihop raggare och den kultur som hör ihop med dem. Raggare kan definieras som en motorburen subkultur som har funnits i Sverige sedan det glada 50-talet. Man kan ofta ana av stilen på bland annat klädsel och musik att kulturen är sprungen ur 1900-talets mitt. Speciellt vid festliga tillfällen, men även annars, klär man sig gärna i den rockabilly klädstil som gällde på 50-talet. Ur högtalarna spelas musik från samma tid.

Raggarkulturen är i regel mer utbredd på landsbygd och i glesbygd. Det är definitivt större chans att hitta raggare vid mindre orter än i storstan. Då intresset för bilar och andra motorfordon är centralt hos raggare, och då helst gamla bilar (gärna av amerikanskt märke), samlas gärna människor som associerar sig med raggarkulturen vid cruisingar och andra typer av bilträffar. Där umgås man, pratar bilar och annat, dricker några öl och lyssnar på bra musik. Bilarna står ofta uppställda och man kan gå runt och titta på andras bilar, diskutera och kanske göra en lyckad bilaffär. Det viktigaste med bilträffarna är nog

Classic American 1957 Chevrolet Bel Air. Clipping Path on Vehicle. All logos removed.

Classic American 1957 Chevrolet Bel Air. Clipping Path on Vehicle. All logos removed.

trots allt den sociala samvaron med andra som delar samma intresse.

Under början av 1990-talet dök två fiktiva figurer upp i TV-världen: Ronny och Ragge. Med sina polisonger och gällivarehäng satte de raggarkulturen på kartan genom sitt rättframma och fräcka sätt. De förde fram budskapet om vad som var viktigt: bilar, korv med bröd och brudar. Förutom TV gjorde de även många låtar som blev populära. Raggarduon spelades av Peter Settman och Fredde Granberg.

Volvoraggare är ett begrepp som kommit att bli lite av ett skällsord i vissa sammanhang. De som anser sig vara ”riktiga” raggare med bilar värda namnet anser inte att (ofta yngre) personer som åker runt i stan med billigare bilmodeller kan räknas som raggare.