Raggarkulturen sägs vara ett svenskt fenomen som till och med amerikanarna höjer på ögonbrynen över. Men det innebär inte att influenserna är

"Car on display with custom grill and headlights, flamed paint job-please advise on usage, any feedback appreciated-"

svenska, även om kulturen dök upp (och stannade) här. Inspirationen kom till Sverige under 1950-talet när de stora, flådiga bilarna med dundrande motorer dök upp, när musiken leddes av bland andra Elvis och då klädstilen levererade a la Rockabilly. I mitten av 1960-talet dalade intresset. Elvisfrisyrerna försvann, likaså musiken. Istället kom The Beatles med en annan typ av musik.

Det blev dock en kortvarig paus för snart återhämtade sig raggarkulturen och kom igen med full styrka. I slutet av 1970-talet började man samlas för en ny form av raggarträff. Cruisingarna växte i antal och omfattning. Många skickliga mekaniker och bilplåtslagare med genuint intresse för raggarkulturen hjälpte till att bära fram en ny era som har växt sig allt starkare. Bilarna blir fler, mer välpolerade och servade. Människorna med ett brinnande intresse för raggarkulturen blir fler

Tokyo, Japan - October 7, 2012: Rockabilly's in Yoyogi Park in Tokyo. Located near the Harajuku station this is the fourth biggest park of the city and is well known because it is a big meeting point for young people on Sunday from Cosplay players to this rockabilly gangs.

och bär sin fana högt. Raggare är stolta människor som ser intresset och stilen som lite av sin livsstil. Ibland kommer motsättningar där raggarna vill använda sydstatsflaggan som en symbol för det amerikanska medan andra grupper eller individer anser att det inte är lämpligt. Något annat som det kan uppstå stridigheter över är att de gamla bilarna inte är särskilt miljövänliga. De drar mycket bränsle och släpper ut mer föroreningar än moderna bilar. Men å andra sidan används bilarna oftast till lugnare och mer sparsam körning.

Till en början var raggarna en del av den samtida stilen. Det var just det som låg på modet i fråga om kläder, musik och fordon där och då. Idag har raggarkulturen blivit mer av en kult, en del av vår tids historia som får leva vidare och vittna om en tid som redan varit. Nutidens raggare hjälper oss på ett levande sätt att minnas hur det var för flera decennier sedan, och kan leverera lite av den känsla som annars hade gått förlorad och endast funnits att ta del av från gamla filmer och liknande. Så kanske har samtiden något att tacka alla raggare för. Ett välbevarat, högst levande, historiskt vingslag.