Den tid på året då flest raggare samlas på ett och samma ställe är utan tvekan den första helgen i juli. Då arrangeras nämligen Power Big Meet i Västerås, som är en av världens största bilträffar för veteranbilar. Power Meet (som sammankomsten ofta kallas i folkmun) riktar särskilt in sig på amerikanska bilar från 1950- och 1960-talen, och varje år kommer runt 20 000 bilar till Västerås, tillsammans med mellan 55 000 och 75 000 människor – både ägarna till bilarna och andra bilintresserade.White_Cadillac_with_flames_at_Power_Big_Meet_2005

Mötet inleds med att alla bilar som deltar i evenemanget kör runt i en parad längs en förutbestämd bana i staden. Under träffens samtliga dagar kan man också titta på bilarna och tala med deras ägare på flygfältet Johannisberg. Om man inte har möjlighet att delta i Power Meet, men ändå vill känna på att köra en bil runt en bana, kan man istället för att åka veteranbil i Västerås åka gokart i Stockholm. På O’Learys i Kista finns nämligen Europas modernaste inomhusbana för gokart, vilket kanske i någon mån kan konkurrera med världens största veteranbilsträff för amerikanska bilar.

Det allra första Power Meet hölls år 1978 i Anderstorp. Redan då var det ett stort evenemang, även om det inte var i närheten av dagens storlek: 80 bilar och runt 400 besökare deltog det första året. Det år som drog mest besökare var kanske inte så förvånande år 2007, som var Power Meets 30-årsjubileum. Även om Power Meet sedan 1984 alltid har hållits i Västerås var så inte fallet under bilträffens första år, då den turnerade runt Sverige. Power Meet har bland annat hållits i Skövde, Jönköping och Norrköping.

Power Meet har inte bara växt i antalet deltagare, utan också i antal dagar. Tidigare började ”helgen” på fredagen, och bilträffen sträckte sig över tre dagar. Numera har Power Meet utökats till att inkludera även torsdagen, och om man vill se bilparaden måste man med andra ord vara på plats redan då.

Om man planerar att delta i Power Meet ska man dock tänka på att inte bara ha roligt, utan också vara extra försiktig. Det sker nämligen ofta olyckor i samband med den biltäta träffen, och en polisassistent har bland annat kommenterat evenemanget med att ”någon blir påkörd varje år”.