Något som är intimt förknippat med raggarkulturen är den musik som spelades under 1950-talet, och man kan knappast nämna 1950-talsmusik utan att ta upp Elvis Presley. Presley kallas för ”The King” av en anledning, då han är en av de mest hyllade och inflytelserika musikerna under 1900-talet. Han var framgångsrik inom en rad olika genrer, till exempel pop, blues, gospel och – självklart – rock ’n’ roll, och han är den bäst säljande soloartisten genom tiderna. Man uppskattar att ungefär 600 miljoner exemplar av Presleys album har sålts över hela världen.elvis_presley_promoting_jailhouse_rock

Presley föddes år 1935 i Mississippi i USA. Han fick ingen formell musik- eller sångundervisning under sin uppväxt, utan spelade på gehör. Han gick emot strömmen på många sätt under sin uppväxt, både när det gällde sättet han klädde sig och den typ av musik han sjöng och spelade – hans musiklärare i grundskolan sade till exempel att Presley inte hade någon fallenhet för sång. Presley tog då med sig sin gitarr till skolan dagen efter och spelade och sjöng ”Keep Them Cold Icy Fingers Off Me”, som var en hitlåt på den tiden. Läraren lär därefter ha hållit med Presley om att hon inte uppskattade sättet Presley sjöng.

Presleys musikkarriär kan sägas ha tagit fart helt på hans eget initiativ, då han gick in till Sun Records år 1953 och ville betala för några minuters studiotid för att spela in två låtar. Kanske var hans syfte att bli upptäckt. Det skedde i vilket fall inte den där första gången, och inte heller den följande gången han gick till Sun Records. Till slut fick han dock en chans, och hans säregna sound kom fram när han spelade en blueslåt efter en lång dag av inspelningar. Det var en kväll i juli 1954, och början på en musikkarriär som skulle förändra musikvärlden för alltid.

Förutom sin musik blev Presley även känd för sin unika klädstil, särskilt under den senare perioden av hans liv och karriär. Många förknippar idag Elvis Presley med en vit heldräkt med glittriga detaljer. Under 1950-talet, den era som raggarkulturen idoliserar, var dock Elvis scenkläder så långt ifrån det som man kan komma. Istället var svarta jeans, t-shirt och en svart jacka vanliga plagg för honom. Om du skulle vilja efterlikna Elvis Presleys stil från de tidiga åren av hans karriär, ska du gå in på Outletsverige.se. Där hittar du ett stort utbud av kläder till bra priser, så att du kan hitta precis rätt byxor och jacka.