Man kommer inte undan Eddie Meduza, eller Errol Leonard Norstedt som han egentligen hette, om man gillar raggarkultur. Han var helt enkelt könsrockens obestridlige kung och gjorde låtar om att supa, knulla och köra bil med en oefterhärmlig finess mitt i det grova. Något man bör känna till om Eddie om man har fördomar om den här typen av musik är att han var mycket musikalisk och en låtskrivare av hög klass. På den tiden då han slog igenom var det dock svårt att bli av med stigmat om man väl sjungit könsord på radio och tv.

Stor kommersiellt men förbisedd av kritikerna

Raggarkultur handlar till viss del om att bejaka sådant som många andra förtrycker och håller sig för fina för. Kanske är det därför Eddie Meduza lockar många än idag med sina säregna och medryckande sånger om sådant som nästan aldrig besjungs av andra. Han var dock inte helt ensam utan hör till en tradition inom svenskt musikliv där även särlingar som Onkel Konkel och Jonny Bode hör hemma. Eddie var som mest framgångsrik på 80-talet då han var en av giganterna i folkparkerna trots att man aldrig spelade hans låtar i radio. Han sågades i regel av kritikerna men på något sätt har det bara hjälpt till att bygga hans varumärke som en charmig underdog. Han var helt enkelt folkets (inte minst kvinnornas) man!

Eleganten från vidderna

Det ska sägas att det inte bara är sup och snusk på Eddies skivor och de självutgivna kassettband som han spelade in under namnet E. Hitler. Låtar som Eleganten från vidderna (som också är en bra dokumentär) är rustika protestsånger där han med stor humor och känsla för melodier säger det många tänker om etablissemanget. Istället för att knyta näven i fickan sjöng han ut om eländet. Sedan tog hans sig ett järn och tyvärr bidrog alkoholen till att förkorta hans liv och karriär. Har man aldrig hört en låt av detta underskattade geni är ”Ragga runt” en bra början. Låten finns på youtube. Bor du i Sveriges näst största stad och vill leva som mannen från vidderna är det dags att boka flyttfirma göteborg och flytta ut på landet.