Året var 1967 och i Gävle levde till viss del invånarna i skräck för de råbusar som åkte runt på gatorna i sina bilar. På 60-talet kallades Gävle för Lilla Chicago på grund av klimatet som rådde med mycket bråk, stök och alkohol. Midsommar det året skulle bli en tragisk händelse i stadens historia och det var just raggarna som stod för problemen. Redan tidigt på midsommaraftons morgon kom det raggare från Stockholm för att fira, de uppgick till minst ett hundratal. Det blev ett upplopp utan dess like och har kallats ett av Sveriges värsta genom tiderna! Raggarna tog över en parkeringsplats och satte igång sitt festande. Efter detta kom problemen igång och bland annat sänktes en dyrbar båt och det gjordes inbrott i en kiosk. Polisen kom till platsen och stenarna regnade över dem och deras bilar och det krävdes rejält med polismän för att stävja situationen. Det slutade med att cirka 100 raggare fick sova ruset av sig på stationen och utav dem blev sju stycken anhållna.

Raggarkulturen – vart kom den ifrån?

Raggarkulturen kom efter andra världskriget som en protest mot samhället som raggarna upplevde som ett hån mot arbetarna. För de flesta gick det knappt att få runt vardagen även om man hade arbete vilket gjorde att man ställde sig utanför samhället. Förebilden var USA med sin frihet. Rockmusiken tågade också in vilket gjorde att raggarna hade något att samlas runt och bland annat var det Elvis och Tommy Steele som fick deras tuffa matchohjärtan att slå lite hårdare. Det raggargäng som fick pressens pennor att glöda kallade sig för The Road Devils och kallades för ”Vägjävlarna” i tidningarna. Kända upplopp i Sverige där raggare varit inblandade är bland annat raggarkravallerna i Kristianstad 1959 där det till och med blev så att politiker efteråt gjorde utredningar om händelsen och sen var det slagsmål mellan raggare och assyrier i Södertälje 1977. I dagsläget räknas de flesta till snälla raggare och kulturen handlar mer om läckra bilar, cruising, klädstilen och att umgås.

Då och nu

På den tiden då raggarkulturen var kung så fanns det alltid risk att man behövde någon akut tandläkare fixar utslagna tänder efter en helnatt med fylla, bråk, kappkörningar och annat olagligt. På 70-talet rådde det fullt krig med punkarna, en annan kultur som uppkommit i protest. Punkband som besökte Sverige låg ibland risigt till då raggarna såg till att hålla sig nära för att starta bråk. Den kända raggarprofilen Eddie Meduza skrev en låt tillägnad just detta öppna krig med punkarna, en låt kallad ”Punkdjävlar”. I dagsläget bor de flesta raggare på mindre orter där kulturen ännu lever starkt. Där meckas med fina amerikanska bilar som sedan får åka ärevarv på ärevarv runt orten. På sommaren lever raggarna verkligen upp och ger sig ut på cruising för att visa upp både bilar och sin egen snygga stil. Många inspireras av rockabilly och speciellt kvinnorna kan lägga mycket pengar på både klänningar, skor och håruppsättningar för att få till den perfekta stilen.