För en raggare är betydelsen av ordet stålkam självklar, men den kanske inte är lika uppenbar för någon som inte är bekant med denna kultur som på många sätt kännetecknas av tuperat hår med brylcreem och härliga gamla bilar. Stålkammen är ett självklart tillbehör i bakfickan, så att man alltid kan ha perfekt tuperat hår när man poserar vid sitt glänsande retroåk och lyssnar på rock n roll. Stålkammen är ovärdelig för att kunna hålla stilen. På senare tid har den fått en viss konkurrens från plastkammar, men de som har provat bägge modeller kan intyga att plastkammen aldrig kan mäta sig med stålkammen. En anledning är att den underlättar appliceringen av pomada. Om man värmer kammen en aning under rinnande hett vatten så smälter pomadan och den blir då lättare att fördela jämnt i håret, med ett fantastiskt resultat som osar av femtiotalet. Men är det bara en fasad, eller finns det något mer under den välkammade ytan?

Vi träffas på parkeringen

En glänsande Ford Mustang från 1959, och välfriserade tjejer i pinupiga kläder, det är som att färdas tillbaka i tiden till femtiotalet. Hur kommer det sig att så många svenskar är så tagna av raggarkulturen? Det handlar inte bara och stålkammar och brylcreem. Oftast är det bilintresset som är den enande faktorn, det syntes tydligt på årets sista bilträff vid Flygvapenmuseet i Linköping. Där har man bilträffar varje vecka under säsongen med olika tema varje torsdag. Säsongen går från maj till september. Många som kommer regelbundet till dessa träffar betonar att detta är inte bara en frisryr eller hobby, det är en livsstil. De reser mellan olika bilträffar runt om landet och går på Rockabillyfestivaler. Den största bilträffen för raggarbilar i Sveerige är Power Big Meet i Lidköping, som arrangeras i juli varje år. Där samlas uppemot 20 000 bilar varje år. Ordet raggarbil används ibland på ett nedsättande sätt men egentligen syftar det på en amerikanare, alltså en stor amerikansk bil med en kraftfull motor, exempelvis en V8. Normalt kommer dessa bilar från 50-, 60- eller 70-talet.

Raggarkulturens ursprung i Sverige

Ordet raggare på svenska är av okänt ursprung. En del tror att har att göra med att ragga, eller med ragg, det vill säga ovårdat hår, men det låter ju fel eftersom raggare ofta tar väl hand om sitt hår. Raggarnas stora inspiration är ju 50-talets musik och kultur. Artister som Elvis Presley, Bill Haley och rockmusiken anammades framför allt av arbetarklassen. Man träffades på biljardstockholm eller något annat hipt ställe för likasinnade där man kunde lyssna på rock n roll. En teori om raggar och rockabilly kulturens uppkomst är att det var en reaktion mot förändringarna i samhället efter andra världskriget. De lyxiga bilarna gav hopp om bättre tider och välstånd. Långt borta var det tråkiga gråa. Man kan också se bevis för denna teori i hur könsrollerna förstärks genom klädstilen. Så om du vill lämna vardagens tristess bakom dig, och drömma dig tillbaka till en tid då män var män, och kvinnor var kvinnor, ta fram din stålkam!