Är det någon subkulturell stil som man ser över hela Sverige så är det raggarna. Det är lätt att känna igen dem tack vare deras stora amerikanska bilar, men även på grund av att de har en väldigt speciell klädstil. Lädervästar eller jeansjackor med olika märken fastsydda, jeans, cowboystövlar eller träskor och en frisyr som ser ut att vara hämtad från 1950-talet är vanligt att se på raggare. Självklart finns det även variationer från denna stil, men närvarar man på en raggarfest ser man snabbt att de flesta följer samma klädstil. Kvinnorna brukar ha rockabilly-inspirerade klänningar, det vill säga i 1950- eller 1960-tals stil. Även sminkningen och håret brukar stylas på samma sätt som var vanligt under den tidseran. Att just den perioden är viktig är inte så konstigt eftersom subkulturen uppstod i Sverige under 1950-talet. Inspirationen kom från det som var inne just då i USA, men av någon anledning dog det aldrig ut i Sverige. Även om stilen har förändrats med tiden har den fortfarande kvar samma element från tidsperioden.

Raggarklubbens märke måste synas

Många som kanske aldrig har stött på raggare förut, som till exempel turister som besöker Sverige för första gången, tror förmodligen att ett raggargäng är samma sak som ett MC-gäng. Detta är för att raggare också har olika klubbar som de tillhör och deras klubbmärke brukar sys fast på västar eller jackor, vilket är precis vad MC-gängen också gör. Det är dock ganska ovanligt att hitta grov kriminalitet i raggargäng, som man ofta gör i MC-gäng där våldsamhet ofta glorifieras och uppmuntras. De flesta raggare är familjefäder, arbetare och ”vanliga” människor i vardagen och raggarstilen är mer en hobby än något annat. Dessutom är raggarträffar ofta något som hela familjen är med på, från de allra minsta barnen till pensionärer. Det går till exempel att ha raggarträff på demensboende som raggargänget Moonshine hade i Flemingsberg. För trots sin något hårda stil är raggarlivet positivt och har fokus på gemenskap. När man träffar raggare i grupp kan det vara lite skrämmande, för de är ofta högljudda och stör på stan. Lär man känna dem brukar man dock hitta ganska bra värderingar under deras hårda yttre.

Rockabilly är vanligt i raggarkretsar

Rockabilly kan sägas vara det rebelliska modet från efterkrigstiden och raggare som följer rockabillystilen har ofta kläder som är sjömansinspirerade. De kan till exempel ha tatueringar med ankare eller något annat sjömansmotiv i vintagestil. Andra ikoniska symboler som kännetecknar stilen är körsbär, tärningar och döskallar. Smårutor, leopardfläckar och prickar är vanligt förekommande mönster. Det viktigaste för kvinnorna är dock klänningarna som är skurna i klassisk 1950- och 1960-tals modell med utstående kjol och markerad midja samt byst. Att sätta upp håret och sminka sig på ett tidstypiskt sätt är också vanligt. Detta är självklart ingen stil som de flesta har på vardagen, utan man ser det mer när det är dags för raggarträff eller fest. Ett Ellos privatlån är bra att ta om man själv vill ha råd att åka på en sån fest och prova på att klä sig i denna spännande stil. Med det sagt är männen vanligtvis klädda i mycket mer ledig klädsel och det är främst den obligatoriska västen med raggarklubbens märke som står i fokus.