Att vara raggare är att ha en livsstil som nästan har kultstatus i Sverige. Det är en vanlig syn att under somrarna se raggare samlas i sina bilar, för att sedan köra i en parad tillsammans. Det kallas för cruising och det är inte ovanligt att hela bilkonvojen hamnar i en samlingslokal i slutet av resan, detta för att festa tillsammans och kanske för att roa sig med att lyssna på ett rockabillyband. Många förknippar raggare med medelålders män, men sanningen är att det finns raggare i alla olika åldrar. Det är helt enkelt en livsstil som lockar oavsett ålder.

En familjevänlig gemenskap

Det är inte ovanligt att se allt från lite yngre barn, tonåringar till äldre pensionärer i raggarbilarna och på festerna. Ofta går raggarstilen i arv från generation till generation. En av anledningarna till det sägs vara den alldeles speciella gemenskapen som man kan finna i denna livsstil. Många raggare tillhör en klubb där människor från hela kommunen är med och där alla delar det stora intresset för raggarkulturen. I dessa klubbar anordnas evenemang, fester, bilutställningar och andra roliga saker. Det är den familjevänliga atmosfären och känslan att alla ställer upp för alla som får många att fortsätta med raggarstilen år efter år.

Att ställa upp på varandra

För de som inte har någon insyn i vad raggarkulturen faktiskt är kan det verka som att det bara handlar om bilar och amerikansk kultur, och visst, en stor del av själva raggarstilen centreras runt detta. Inte kan man väl vara raggare utan en riktigt välbevarad amerikanare? Sanningen är dock att raggarkulturen är så mycket mer än bara de yttre attributen, som bilar, musiksmak och stil. Det handlar nämligen om en alldeles speciell gemenskap. Att få tillhöra en grupp som man kan dela åsikter, värderingar och ha roligt ihop med. Ett gäng som helt enkelt ställer upp på varandra, i vått och torrt.