Det finns många härliga raggarrullar för den som inte kan få nog av bilarna, musiken, ungdomskulturen, en och annan biljakt och lite slagsmål. Det finns en vis genre som verkligen förkroppsligar raggarkulturen och här finner man ungdomar som kanske bäst passar in på dagens rockabilly-kultur. Denna är också influerad av efterkrigstidens amerikanska ungdomskultur som växte fram på 1940- och 1950-talet. Pomadan, de uppvikta jeansen och den rutiga skjortan är typiska kännetecken som gärna kombineras med en och annan tatuering. Looken kan med fördel även kompletteras med en väldoftande men billig parfym som enkelt och smidigt kan beställas från beautystore.se.

Ung rebell

Den amerikanska filmen ”Rebel Without a Cause” från 1955 kom att bli den berömde skådespelaren James Deans stora genombrott. Filmen blev också stilbildande för en hel generation med identitetssökande ungdomar. Filmen som kallas ”Ung rebell” på svenska har överlevt in i vår tid och ger dagens retrosökande generationer näring och inspiration. James Dean spelar karaktären Jim Stark vars värld är full av tonårsproblem med både föräldrarna och omgivningen. När familjen flyttar till en helt ny stad söker han sig till det dominerande gänget. Han blir upp över öronen förälskad i den tuffa och kaxiga Judy (Natalie Wood) och för att vinna hennes hjärta måste han ta sig an hennes besvärlige pojkvän Buss. Kärlekstvisten ska lösas med en farlig biltävling. James Dean är i varje millimeter av den här rullen den unge och stilige rebellen som lever hårt, farligt och destruktivt.

Sista natten med gänget

1973 släpptes filmen ”American Graffiti” som kom att kallas Sista natten med gänget i den svenska översättningen. Handlingen kretsar kring fyra tonåringars sista kväll tillsammans i staden Modesto (Kalifornien) innan de skiljs åt för att börja på college. Här återfinns namn som Harrison Ford, Ron Howard, Richard Dreyfuss, Susanne Somers med flera. Regissör och manusförfattare är ingen mindre än George Lucas. Här tas man som tittare med på en svindlande inblick i drive-in bions värld, drag racing på gatorna och klassiskt bilraggande gata upp och gata ner. Filmen har även blivit nominerad till en Oscar och utsedd till en av de 100 bästa filmerna i amerikansk filmhistoria.

Grease

Den populära musikalfilmen Grease från 1978 har en självklar plats i raggarfilmsgenren. Här finns bilarna, rockmusiken, klädstilen och alla attributen på samma gång. Inte minst blomstrar en kärlekshistoria mellan huvudpersonerna Danny Zuko (John Travolta) och Sandy (Olivia Newton John). De båda ungdomarna tillhör olika gäng som på olika sätt försöker imponera på varandra medan kärlekssagan går igenom sina olika faser. Liksom de andra filmerna på listan har soundtracket blivit omåttligt populärt och filmmusiken släpptes på både LP och CD. Låtar som ”You’re The One That I Want” och ”Summer Nights” har blivit såväl historiska som ikoniska.