Många som tänker på raggare ser framför sig amerikanska bilar, jeansjackor, jeansvästar och stora polisonger. Många tänker även på det fiktiva raggarparet Ronny och Ragge, huvudkaraktärerna i en humoristisk satir. Denna raggarduo visar allt det som människor i allmänhet tänker på när de hör ordet raggare. Deras ”brylcreme” användes mer än gärna när de försökte skaffa sig ett ”pök”.

Rätt produkter för håret kan vara svårt att hitta, men hos Nordic Hair finns det bästa när det gäller hårprodukter av olika slag.

Ronny och Ragge på vägarna

Ronny och Ragge skapades och spelades av Peter Settman och Fredde Granberg. Serien skapades i början av 90-talet och duon kunde synas i TV-serien ”Byhåla” där de från början var tänkta enbart som biroller. De växte snabbt i popularitet hos tittarna så Settman och Granberg valde därför att bygga upp serien, med uppföljare, kring dessa två karaktärer.

Den första uppföljaren blev ”Byhåla 2: Tillbaka till Fårrden”. Kort sammanfattat handlar det om att de har blivit deppiga över att ha förlorat sin Fårrd, en Ford. Ronny läser i en biltidning att det ska vara en raggarträff uppe i Pajala så de försöker ta sig dit. Diverse problem dyker upp längs vägen och de lyckas till slut ta sig fram till sin slutdestination.

Nästa uppföljare, om Ronny och Ragge var ”Byhåla 3” som även släpptes under namnet ”Byhåla 3: Resan till Hollywood”. Den följer samma trend som tidigare säsonger och denna gång är Ragge väldigt deprimerad och Ronny tar då honom till ett mentalsjukhus. Utan att avslöja för mycket för potentiella tittare blir det väldigt underhållande att se hur Ronny och Ragge lyckas ta sig ur diverse knipor, bland annat en med lagens långa arm.

Den sista delen av Ronny och Ragge och upplösningen på deras story kan man se i ”Rise of the Condome Factory”.

Raggare på vägarna

Ronny och Ragges framfart på vägarna är naturligtvis inte någonting som hör till vardagen eller är särskilt representativt för verklighetens raggare. Dessa riktiga raggare brukar i allmänhet ta det hela lite lugnare och gasar inte så att motorer nästan sprängs för att de har fruktansvärt bråttom till en raggarträff eller så. Majoriteten har nämligen bilar av äldre modeller som inte skulle klara av en sådan behandling och därför är det betydligt mer troligt att när man stöter på en raggare på vägarna så är det i lägre hastigheter.

Raggare tar i allmänhet även viss stolthet i att bevara sin snygga bil så gott det bara går. Och efter vad statistiken visar vad gäller olyckor så kan man lugnt säga att, procentuellt sett (inte enbart faktiska antal), så skulle 50 raggare på en väg vara betydligt tryggare att stöta på än att möta en enda 18-årig kille som nyligen fått sitt körkort.

Avslutande ord

Ronny och Ragge är parodier på hur den klassiska raggaren ska vara, men det är också det enda det är, en parodi. Verkligheten är en helt annan och raggarkulturen är någonting som borde värnas om så att den inte försvinner.