Nog har du hört ordet raggare förut och ofta har det en negativ klang. De flesta av oss associerar begreppet raggare med amerikanska bilar, brylkräm och svarta läderrockar och det är inte helt fel. Men varför har begreppet myntats och när, hur och varför?

Att ragga

Ragga upp någon, raggar han på dig, eller ”vilken raggare” är saker vi fortfarande får höra. Att ragga är att flirta med någon och försöka få personens uppmärksamhet, ofta så att det ska leda till någon form av sexuell kontakt. Det är troligtvis där som ordet raggare kommer ifrån.

Ragg syftar också på håret

Ragg är även någonting annat. Ragg kan syfta till den stort uppkammade luggen som killarna på 50-talet skaffade sig med hjälp av kam och brylkräm. Det var även den frisyren som var typisk för raggarkulturen som vi i korthet ska beskriva nedan.

Raggarstilen tog fart

Den verkliga raggarstilen satte igång under 50-talets USA. Redan då fick den dåligt rykte eftersom det innebar att ungdomar klädde sig i dåtidens extravaganta kläder som jeans, läder och snäva jumprar. Låtarna de lyssnade på var sjungna av Elvis som på den tiden väckte avsky hos den äldre generationen med sina sexuella höftrörelser. Det var den här stilen som satte grunden för raggarstilen även i framtiden. Anledningen till att man sedan kom att kalla personerna som tillämpade stilen på sig själva för raggare, var att ungdomarna ofta var ute och roade sig och raggade upp varandra. I sina snygga vrålåk som man lade mer tid på än sin egen frisyr, försökte man fixa tjejer på löpande band.

Sunar och dorisar

En gren av raggarkulturen kom att kallas mods. Den växte istället fram i London under 60-talet och man kan lite lätt säga att den subkulturen var lite mer konstnärligt inriktad i både mode och musiksmak. Många av anhängarna studerade också på finare universitet som Harvard och Princeton. Här fick även de båda könen ett namn på sig – sunar för män och dorisar för kvinnor. Även i mods-kulturen var det viktigt att välja rätt när man skulle köpa en bil för att ge sig ut och cruisa i. Många valde även att köpa en MC att glida runt på.

Dagens raggare

Dagens raggare handlar mer om en kultur än människor med olämpligt uppförande som provocerar sina föräldrar. Visst tycker man om att cirkulera i småstäderna eller hitta till olika träffar för att se på bilar, men att hänga utanför drive-in biograferna och busvissla på brudar är inte lika vanligt längre – i alla fall inte på samma sätt. Den moderna raggaren kan dessutom vara betydligt äldre än ungdomarna från 50-talet, vissa ända upp i 70-årsåldern. Uttrycket har emellertid stannat kvar ända in i vår tid.