Att vara raggare är en livsstil, och som de flesta andra livsstilar så finns det en hel del saker som är tätt förknippade med kulturen. Oavsett om du vill bli en raggare, eller om du bara vill läsa mer om dem, så är det här artikeln för dig. För här kommer vi gå igenom de viktigaste sakerna i en raggares liv och vad som utmärker dem.

Bilen

Den absoluta centralpunkten i raggarkulturen är givetvis bilen. Det de flesta tänker på när de hör ordet är en klassisk amerikansk raggarbil. Det är dock få som har råd eller tid att ha en sådan, vilket gjort att de flesta bilar faktiskt kan anses vara raggarbilar. Det kan röra sig om allt från en bättre begagnad BMW till en klassisk Volvo 240. Om du vill få din bil raggaranpassad kan det dock vara bra att jobba lite med den. Du kan till exempel sätta stripes på dörrarna, eller bara fylla upp backspegeln med plyschtärningar och doftgranar.

Det egentligen viktigaste kring bilen är att du faktiskt gör den till din livsstil. Du behöver inte sköta om den slaviskt. Men se till att den alltid fungerar. Och använd den flitigt. Om du dessutom med jämna mellanrum tar den och åker på ett power meet eller annan bilträff så kan den definitivt klassificeras som en raggarbil.

USA

En annan sak som är viktig för en raggare är det amerikanska. Raggarkulturen kommer från det stora landet i väst. Det är en dröm om att leva fri, lite utanför samhället och när som helst kunna packa sin väska och ge sig av. Det är Easy Rider och Elvis. Snabbmat och brylcreme. Att ha amerikanska symboler på kläder och bilen har därför varit väldigt vanligt. Värt att tänka på är dock att vissa klassiska raggarsymboler, som sydstatsflaggan, kan uppfattas som negativa av många idag. Även om du ser den som en rebellisk symbol så är det också många som förknippar den med rasism och förtryck. Även raggare måste kunna visa hänsyn.

Kläder

Raggarnas kläder brukar vara inspirerade av klassisk amerikansk arbetarklass. Men gärna med en twist. En typisk raggaroutfit är ett par slitna och skitiga jeans, en hawaiiskjorta, skinnväst och keps med reklamtryck. Det är sällan du ser en raggare i dyra kläder. De ska tåla att sovas i, och de ska kunna få både motorolja och starköl på sig utan att förstöras eller behöva tvättas i onödan.

Som raggare behöver du heller inte vara rädd för att bära kläder som väcker anstöt. Det är nästan en fördel i de kretsarna. Köp gärna klassiska tröjor från en knallemarknad med tryck som ”FBI – Female Body Inspector”, eller ”Öl byggde denna vackra kropp”. Det är kanske inte något som passar på kontoret. Men om du åker på en raggarträff kommer ingen höja på ögonbrynen. En sak man snabbt inser när man umgås med raggare är att de kanske är opolerade och inte alltid följer det som är politiskt korrekt i övriga samhället. Men om du vinner deras respekt så har de flesta av dem ett hjärta av guld.